Voor bedrijven in sectoren zoals de bouw, schoonmaak, transport & logistiek en productie & techniek is risicomanagement essentieel om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Het effectief beheren van risico’s is van cruciaal belang om ongevallen te voorkomen en een veilige werkomgeving te creëren. In dit artikel bespreken we wat risicomanagement inhoudt, hoe je het kunt aanpakken en geven we praktische tips om veilig werken te bevorderen. Daarnaast bieden we een handige checklist aan om de veiligheid in jouw bedrijf te waarborgen.

Wat is risicomanagement?

Risicomanagement is een gestructureerde aanpak om potentiële risico’s te identificeren, analyseren, beoordelen en beheersen. Het draait erom dat je van tevoren bedenkt welke gevaren er kunnen zijn en dat je maatregelen neemt om de mogelijke schade zo klein mogelijk te houden. Dit geldt met name in sectoren waar fysieke arbeid en complexe processen aanwezig zijn. Risicomanagement zou een onderdeel moeten zijn van het beleid in elke organisatie en is een continu proces.

Hoe pak je risicomanagement aan?

 • Identificeer en evalueer risico’s: Begin met het inventariseren van mogelijke risico’s binnen jouw bedrijf. Betrek hierbij medewerkers en managers die bekend zijn met de operationele processen. Evalueer de waarschijnlijkheid en impact van elk risico.
 • Ontwikkel veiligheidsmaatregelen: Implementeer passende veiligheidsmaatregelen om de risico’s te verminderen. Denk hierbij aan het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen, het trainen van medewerkers in veiligheidsprocedures en het faciliteren en implementeren van systemen waarin dit kan worden beheerd en gedeeld.
 • Train en informeer werknemers: Zorg ervoor dat alle werknemers op de hoogte zijn van de risico’s en de juiste veiligheidsmaatregelen. Organiseer regelmatig trainingssessies en verstrek duidelijke instructies over veilig werken op één centrale plek.

Wil je ervoor zorgen dat jouw bedrijf veilig werken prioriteit geeft? Download dan onze checklist voor tips & tricks omtrent risicomanagement.

HSE? Zo regel je dat

Tips om veilig werken te bevorderen

Om je al een beetje op weg te helpen, geven we je vijf tips om veilig werken te bevorderen.

 1. Voer regelmatige risico-evaluaties uit om nieuwe risico’s te identificeren.
 2. Zorg voor duidelijke procedures en veiligheidsvoorschriften.
 3. Stimuleer een veiligheidscultuur door het belonen van veilig gedrag.
 4. Moedig werknemers aan om suggesties te doen voor verbeteringen op het gebied van veiligheid.
 5. Houd veiligheidstrainingen up-to-date en herhaal ze regelmatig.

De oplossing van Business Apps

Onze oplossing biedt de volgende mogelijkheden voor jouw risicomanagement en andere veiligheidsuitdagingen:

 • Documenten delen, aftekenen en extra controle: met een eigen app beheer en deel je alle relevante documenten zoals certificaten, RI&E, veiligheidsbladen, het BHV-plan, reglementen, handboeken en meer. Daarnaast is het mogelijke om belangrijke documenten te versturen en te laten ondertekenen met optioneel controlevragen om zo te toetsen of het is begrepen.
 • Bijeenkomsten en trainingen: organiseer en deel bijeenkomsten en beheer de aanmeldingen.
 • Verschillende modules: formulieren versturen, ontvangen en registreren inclusief foto’s. Denk aan WPI, LMRA, start-werkbespreking, gedragsobservatie en incidentenmeldingen.

Ben jij benieuwd hoe Business Apps jouw nog meer kan ondersteunen omtrent deze uitdagingen? Bekijk dan onze oplossing voor het beheren en organiseren van risicomanagement en een veilige werkomgeving of download onze brochure en ontdek alle mogelijkheden.

Concluderend, risicomanagement en veilig werken zijn in bijna iedere sector essentieel. Door proactief risico’s te identificeren, veiligheidsmaatregelen te implementeren, medewerkers te trainen en dit op één centrale (en digitale) plek te faciliteren, kun je een veilige werkomgeving creëren.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.