Je hebt goede medewerkers in dienst en die wil je, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, natuurlijk behouden! Daarom besteden steeds meer bedrijven in de transport- en logistieke sector meer aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Dit concept richt zich op het creëren van een werkomgeving die niet alleen gericht is op het behouden van werkgelegenheid, maar ook op het bevorderen van de gezondheid, ontwikkeling en tevredenheid van werknemers gedurende hun gehele loopbaan. In dit blogartikel bespreken we vier belangrijke aspecten van duurzame inzetbaarheid en lichten we toe hoe jij dit kunt toepassen in jouw organisatie.

Wat betekent duurzame inzetbaarheid in de transport- en logistieksector?

Duurzame inzetbaarheid gaat niet over brandstoffen of groener rijden. Met duurzame inzetbaarheid focus je op het bevorderen van de ontwikkeling, tevredenheid, veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de grote personeelstekorten is het behouden van personeel belangrijker dan ooit geworden. Duurzame inzetbaarheid is dan ook geen luxe, maar een noodzaak in de transport- en logistieke sector.

1. Gezondheid en vitaliteit

Een van de pijlers van duurzame inzetbaarheid is het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Door hier meer aandacht aan te besteden, investeer je niet alleen in het welzijn van personeel, maar ook in het succes van de organisatie. Het doel is om een werkomgeving te creëren die het welzijn van werknemers ondersteunt, zelfs in een sector waar personeel veel onderweg is en op verschillende locaties werkt.

Om het welzijn van werknemers te bevorderen kun je verschillende maatregelen nemen. Zo kun je investeren in ergonomische verbeteringen voor zowel op kantoor, in het magazijn als in de cabines van de vrachtwagens. Introduceer voorlichtingen over stressmanagement en gezonde voedingskeuzes, deel bewegingsoefeningen en stel gezonde snacks beschikbaar. Deze verbeteringen zullen bijdragen aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van medewerkers.

Wist je dat wij een speciale bouwsteen hebben ontwikkeld waarbij maandelijks artikelen omtrent lifestyle, health en recepten worden gedeeld? Ontdek hier al onze functionaliteiten!

2. Opleiding en ontwikkeling

Vakbekwame medewerkers zijn steeds moeilijker te vinden, en daarom nog belangrijker om binnen te houden. Met de voortdurende (technologische) ontwikkelingen in de transport- en logistieke sector is het essentieel dat werknemers over de juiste vaardigheden en kennis blijven beschikken. Het aanbieden van bijscholing, training en certificering is daarom van groot belang om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Moedig medewerkers aan deze kansen te nemen om zo zichzelf te blijven verbeteren. Daarnaast zal dit de algehele productiviteit en kwaliteit binnen de organisatie verhogen.

3. Werk-privébalans

Een aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien, is de balans tussen werk en privé. In een sector waar planning en logistiek van vitaal belang zijn, kan het aanbieden van flexibele werkregelingen en het ondersteunen van een goede werk-privébalans de tevredenheid van werknemers verhogen. Daarbij draagt een evenwichtige levensstijl bij aan een gezonder en gelukkiger team.

4. Veilig aan het werk

Naast dat er verschillende processen omtrent veiligheid moeten worden opgesteld om bepaalde certificeringen te behalen, is de veiligheid van medewerkers gewoonweg belangrijk. Personeel is waardevol, dus daar dien je voorzichtig mee om te gaan. Zorg dat werkplekken veilig zijn en dat iedereen zich ervan bewust is hoe belangrijk veilig werken is. Dit doe je door verschillende regels, protocollen en processen op te stellen die altijd voor iedereen beschikbaar zijn. Het waarborgen hiervan vergt tijd, maar met deze investering verhoog je ook de continuïteit en productiviteit binnen de organisatie.

Met onze oplossing creëer je een centrale plek voor alle informatie en communicatie omtrent een veilige werkomgeving. Benieuwd hoe dit werkt? Check hier onze safety toepassing.

Duurzame inzetbaarheid met een eigen app

Het verbeteren van en bijdragen aan de vitaliteit, scholing, werk-privébalans en een veilige werkplek van personeel brengt veel vragen met zich mee. Hoe breng je medewerkers op de hoogte van alle mogelijkheden? Hoe communiceer je nieuwe scholingsmogelijkheden met personeel? Het op de juiste manier communiceren van de mogelijkheden is misschien wel net zo belangrijk als het aanbieden van de mogelijkheden. Het zou zonde zijn als je verschillende mooie mogelijkheden aanbiedt, maar je personeel hier geen gebruik van maakt omdat ze het niet weten. Hoe bereik je dan iedereen wanneer zij op verschillende locaties en werktijden werken?

Daar heeft Business Apps dé ideale oplossing voor. Met een eigen app communiceer en informeer je alle medewerkers vanuit één centraal platform ongeacht hun locatie, werktijden, device en (moeder)taal. Benieuwd naar wat een eigen app van Business Apps voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk hier alle mogelijkheden of download onze brochure.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.