De cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf loopt af op 1 juli 2024. In maart 2024 starten de onderhandelingen van FNV Schoonmaak met de werkgevers over een nieuwe cao. FNV Schoonmaak (2024) organiseerde in januari en februari verschillende cao-bijeenkomsten. Hier zijn ze in gesprek gegaan met werkgevers over de cao. Hoe staat het er nu voor en wat kun je de komende tijd verwachten? En hoe bereid jij je als bedrijf voor op de nieuwe cao? Deze vragen beantwoorden wij in dit blogartikel.

Hoe staat het er nu voor en wat kun je de komende tijd verwachten?

De huidige cao is in december 2021 afgesloten en loopt tot 1 juli 2024. Gezien de hoge inflatie in 2022 en 2023 was vakbond FNV Schoonmaak van mening dat een loonsverhoging noodzakelijk was. Verspreid over verschillende periodes stijgt het loont in totaal met 12%. In maart 2024 zullen de nieuwe onderhandelingen starten. Ook over loonsverhogingen. Echter kan een nieuwe loonsverhoging, gezien de nieuwe afspraken, pas ingaan op 1 januari 2025.

Hoe bereid jij je als bedrijf voor op de nieuwe cao?

De loonsverhogingen brengt grote uitdagingen met zich mee voor werkgevers. Veel schoonmaakbedrijven werken met langdurige contracten met opdrachtgevers, waardoor een prijsverhoging niet eenvoudig is. De kans dat klanten naar een andere, goedkopere, partij zullen vertrekken is hierdoor groot geworden.  De vraag die hierbij centraal staat: Hoe kunnen de loonsverhogingen worden betaald wanneer contracten met klanten voor lange termijn zijn vastgezet?

We weten nog niet wat de komende onderhandelingen en de nieuwe cao voor impact gaan hebben. Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de onderhandelingen. FNV Schoonmaak plaatst regelmatig updates over de onderhandelingen op hun website. Zo kun je je eerder voorbereiden op eventueel grote veranderingen en onderzoeken welke impact dit voor jou als werkgever heeft.

Communiceer met je werknemers

Als werkgever is het belangrijk om je werknemers op de hoogte te houden van veranderingen en de nieuwe cao. Hoe zorg jij ervoor dat je al jouw personeel kunt bereiken wanneer je ze niet elke dag ziet en ze verschillende talen spreken? Mails worden vaak niet gelezen en één centrale fysieke plek is er ook niet. Hoe bereik je hen dan?

Daarvoor heeft Business Apps de alles-in-één oplossing ontwikkeld. Met een eigen medewerkers app communiceer je gemakkelijk en in iedere taal met alle medewerkers ongeacht hun locatie of werktijden. Verschillende schoonmaakbedrijven zijn hier al mee aan de slag gegaan: Blinck, Multi Service, SenS!, SMB Both en vele anderen.

Benieuwd naar alle mogelijkheden van een eigen medewerkers app voor jouw organisatie? Download dan onze brochure of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.