Veel bedrijven in de transport en logistieke sector kampen met personeelstekorten. De krapte op de arbeidsmarkt helpt daar dan zeker niet bij. De instroom van onder andere vrachtwagenchauffeurs ligt lager dan de uitstroom van bestaand personeel. Dat blijkt uit de Sectormonitor van STL (2023). Als het niet lukt om nieuw personeel binnen te halen, focus dan op het binnenhouden van het huidige personeel. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geven wij je verschillende tips over hoe jij ervoor zorgt dat personeel binnenboord blijft.

Creëer meer interne betrokkenheid

Veel uitstroom is geen goed teken. Het voorkomen van uitstroom is daarom van essentieel belang en kan daarnaast een positief effect hebben op de instroom van personeel. Voelen je medewerkers zich verbonden met het bedrijf? Hoe is sfeer op de werkvloer? En welke vooruitzichten of doorgroeimogelijkheden zijn er? Belangrijke vragen die een grote invloed hebben op de betrokkenheid van medewerkers.

  • Creëer meer interactie: dit kan een uitdaging zijn wanneer medewerkers op verschillende locaties werken. Creëer een digitaal prikbord waarin leuke zaken met elkaar gedeeld worden. Zo staan collega’s meer met elkaar in verbinding.
  • Identificeer alle type medewerkers: binnen een organisatie bestaan je verschillende type medewerkers. En dat vraagt voor verschillende soorten communicatie. Lees hier welke verschillende type medewerkers er zijn en hoe jij het best naar hen communiceert.

In ons e-book ‘De weg naar meer interne betrokkenheid’ geven we uitgebreide tips over hoe jij als transport- of logistiekbedrijf deze uitdaging aan kan gaan. Download het e-book hier direct.

Zorg ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen

Voelen jouw medewerkers zich gehoord? Krijgen medewerkers de kans om te evalueren? En dan natuurlijk niet alleen wanneer ze ontslag nemen. Wanneer je weet wat er speelt, kun je hier direct op inspelen voordat jouw personeel wegloopt.

De ideeënbus is nog steeds een middel dat veel bedrijven inzetten om input van medewerkers te krijgen. Om het delen van ideeën en feedback eenvoudiger te maken voor medewerkers is een digitale ideeënbus de ideale oplossing. Of medewerkers nu op kantoor, een externe locatie of als vrachtwagenchauffeur aan het werk zijn, vanaf iedere locatie delen zij eenvoudig, en anoniem, hun ideeën en feedback.

Hoe doen andere transportbedrijven dit?

Swijnenburg Transport is deze en meerdere uitdagingen aangegaan met een eigen personeelsapp. Zij waren op zoek naar een nieuw communicatiemiddel om beter in contact te staan met al hun medewerkers en verschillende processen te digitaliseren. Janica Swijnenburg-Janssen, financieel directeur, vertelde in ons webinar over haar ervaring met hun eigen app. Bekijk hier het webinar gratis terug.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.