Veel bedrijven in de productie- en technieksector kampen met personeelstekorten. De krapte op de arbeidsmarkt helpt daar dan zeker niet bij. De instroom van nieuw personeel ligt lager dan de uitstroom van bestaand personeel. Als het niet lukt om nieuw personeel binnen te halen, focus dan op de betrokkenheid van je huidige personeel. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geven wij je verschillende tips over hoe jij ervoor zorgt dat personeel binnenboord blijft.

Creëer meer interne betrokkenheid

Veel uitstroom is geen goed teken. Het voorkomen van uitstroom is daarom van essentieel belang en kan daarnaast een positief effect hebben op de instroom van personeel. Voelen je medewerkers zich verbonden met het bedrijf? Hoe is sfeer op de werkvloer? En welke vooruitzichten of doorgroeimogelijkheden zijn er? Belangrijke vragen die een grote invloed hebben op de betrokkenheid van medewerkers.

  • Creëer meer interactie: dit kan een uitdaging zijn wanneer medewerkers op verschillende locaties werken. Creëer een digitaal prikbord waarin leuke zaken met elkaar gedeeld worden. Zo staan collega’s meer met elkaar in verbinding.
  • Identificeer alle type medewerkers: binnen een organisatie bestaan je verschillende type medewerkers. En dat vraagt voor verschillende soorten communicatie. Lees hier welke verschillende type medewerkers er zijn en hoe jij het best naar hen communiceert.

In ons e-book ‘Bundel interne verwachten/doelen in een personeelsapp’ geven we uitgebreide tips over hoe jij als productie- of techniekbedrijf deze uitdaging aan kan gaan. Download het e-book hier direct.

Zorg ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen

Voelen jouw medewerkers zich gehoord? Krijgen medewerkers de kans om te evalueren? En dan natuurlijk niet alleen wanneer ze ontslag nemen. Wanneer je weet wat er speelt, kun je hier direct op inspelen voordat jouw personeel wegloopt.

De ideeënbus is nog steeds een middel dat veel bedrijven inzetten om input van medewerkers te krijgen. Om het delen van ideeën en feedback eenvoudiger te maken voor medewerkers is een digitale ideeënbus de ideale oplossing. Of medewerkers nu op kantoor, een externe locatie of in productiehallen aan het werk zijn, vanaf iedere locatie delen zij eenvoudig, en anoniem, hun ideeën en feedback.

Hoe doen andere productie- en techniekbedrijven dit?

Blom Elektrotechniek is deze en meerdere uitdagingen aangegaan met een eigen personeelsapp. Ze gebruikten verschillende communicatiekanalen zoals mail, post en formulieren invullen. Nu kunnen ze alle informatie en communicatie kwijt in één app. Wij hebben een bezoek gebracht aan Blom Elektrotechniek waar Daphne Vader vertelde over de ervaring met hun eigen personeelsapp. Bekijk hier de video.

Optimum Group is een groeiend internationaal bedrijf. Met meerdere vestigingen in Nederland, Duitsland, Denemarken en België waren zij dringend op zoek naar een effectieve manier om met elkaar te communiceren. Lees hier de gehele ervaring.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.