Veel organisaties hebben veiligheidshandleidingen, -plannen en nemen maatregelen. Maar zijn deze nog actueel genoeg en weten medewerkers van deze documenten? Het is zonde om de veiligheid van medewerkers niet goed te waarborgen of hier juist super hard je best voor te doen zonder dat dit gezien wordt.

Bewustzijn creëren bij medewerkers is daarin een grote factor. Traphekjes, rookmelders, machine-/ productinformatie en soortgelijke zaken zijn musthaves. Echter zijn er nog veel meer zaken waar jij als werkgever aan kan bijdragen. In dit artikel lichten we er een aantal toe.

Faciliteren van bedrijfskleding

Bovenstaand genoemde maatregelen zijn uiteraard zaken die gefaciliteerd moeten worden door jou als werkgever, veel daarvan zijn zelfs verplicht. Maar bedrijfskleding en dan met name schoenen worden niet altijd (volledig) gefaciliteerd terwijl dit wel een heel groot onderdeel is binnen de veiligheid.

Of je dit nu wel of niet faciliteert, adviseren kan altijd. Zorg daarom dat er altijd een lijst beschikbaar is voor medewerkers waarop zij de fijnste en veiligste schoenen, broeken, helmen, maar ook  bijvoorbeeld ruitenvloeistof  kunnen vinden. Wordt dit vanuit de organisatie vergoed? Dan is hiervoor een bestelmodule beschikbaar in onze app. Zo bestelt jouw personeel eenvoudig zelf de materialen/ kleding/ schoenen die zij op dat moment nodig hebben.

Cursussen en e-learning

Helaas hebben bedrijven nog steeds regelmatig last van intimidatie en agressie. Daarnaast leven we ook in een snel veranderende wereld, waarin producten, machines en regels continu veranderen. Komen deze zaken veel voor binnen jullie organisatie, dan kan een cursus of e-learning module meer zekerheid en duidelijkheid scheppen.

Er zijn talloze cursussen te vinden over hoe om te gaan met onprettige situaties op de werkvloer. Daarnaast helpen e-learning modules en instructievideo’s met het leren begrijpen van ontwikkelingen rondom producten, machines en gereedschap.

In onze apps hebben medewerkers de mogelijkheid zichzelf aan te melden voor zo’n cursus, indien gefaciliteerd. Daarbij deel je in een app ook eenvoudig video’s, links naar online modules en PDF-documenten met uitleg. Alles onder één dak dus.

Laagdrempelig melden

Bovenstaande zaken en dan met name het stukje intimidatie en agressie worden al snel in de doofpot gestopt. Veel medewerkers vinden het moeilijk om dit te delen. Heel zonde, want zolang je hiervan niet op de hoogte bent kan je hier ook niets tegen doen.

Door het melden hiervan zo laagdrempelig mogelijk te maken, is de kans groter dat medewerkers wel melding maken van bepaalde zaken. Dit kan anoniem zijn via een formulier bijvoorbeeld, maar ook in een soort social feed waarin collega’s gevaarlijke situaties met elkaar delen. Dit kan gaan van een gladde parkeerplaats na sneeuwval tot een agressieve klant. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Kortom er zijn een hele hoop manieren om de veiligheid van medewerkers extra te waarborgen en ook medewerkers zelf te stimuleren om goed voor hun eigen veiligheid te zorgen. Denk je dat een app jouw organisatie daarbij kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op, wij geven je graag een online demo over alle mogelijkheden.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.