Ongeveer één op de zes Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit zijn ruim 2,5 miljoen mensen. De kans dat een van jouw medewerkers laaggeletterd is, is dus aannemelijk. Laaggeletterdheid kan een van de redenen zijn waarom het je maar niet lukt om (een deel van) jouw medewerkers te betrekken bij de organisatie. Hier zo goed mogelijk mee omgaan begint bij begrijpen wat het is.
De definitie van laaggeletterdheid
Iemand wordt een laaggeletterde genoemd als hij/ zij op volwassen leeftijd moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit met als gevolg dat zij vaak zaken die als ‘vanzelfsprekend’ worden gezien door velen niet begrijpen. Daardoor kunnen zij niet altijd mee in de samenleving.
Laaggeletterdheid herkennen
De meeste mensen die moeite hebben met schrijven of lezen schamen zich hiervoor en zwijgen erover. Zo weet de omgeving er vaak ook niets van. Het is daarom handig om te weten wat veelvoorkomende signalen zijn, zodat je laaggeletterden het snelst kan herkennen. Signalen van laaggeletterden zijn:
- Uitspraken als ‘Dat vul ik thuis wel even in’;
- een slecht handschrift hebben;
- geen punten of komma’s gebruiken;
- en naar een tekst kijken zonder hun ogen te bewegen over de tekst.
Rekening houden met laaggeletterdheid
Ondanks dat je vaak niet op de hoogte bent van laaggeletterdheid onder jouw medewerkers, is de kans groot dat hier sprake van is. Uiteraard is het belangrijk om bij een vermoeden hulp aan te bieden of het in ieder geval bespreekbaar te maken.
Daarbij kan je er voor zorgen dat je faciliteiten biedt waardoor je informatie begrijpelijk maakt voor deze groep medewerkers. Dit is dan ook een van de redenen waarom wij de voorleesfunctionaliteit hebben ontwikkeld.
De voorleesfunctionaliteit
Dankzij de voorleesfunctionaliteit kunnen gebruikers van onze apps er nu voor kiezen de tekst voor te laten lezen. Op deze manier kan men die moeite heeft met lezen toch de informatie verschaffen én begrijpen. Zo ook jouw laaggeletterd personeel.
Niet alleen de voorleesfunctie maakt het voor laaggeletterden makkelijker op de hoogte en betrokken te zijn. Ook via het prikbord kunnen zij een reactie geven zonder daarvoor te hoeven typen. Zij kunnen door middel van een ‘hartje’, vaak ook like genoemd, een reactie geven.
Meer over laaggeletterdheid, de signalen en wat je ertegen kan doen vind je op de site van Stichting Lezen en Schrijven. Meer informatie over wat Business Apps voor jouw organisatie kan betekenen? Plan dan gerust een online demo in, wij adviseren je graag.
Lees meer