Veel medewerkers zijn het niet meer gewend. Al sinds maart 2020 werkt het merendeel thuis. Toendertijd leek dit een tijdelijke maatregel, maar voordat we het wisten zaten we voor een langere tijd thuis. Vanaf februari 2022 is deze regel er eindelijk vanaf. Medewerkers mogen weer naar kantoor komen. Hoe pak je dit aan en wat nou als medewerkers het wel prima vonden thuis? In dit artikel bespreken we een aantal tips over hoe jij dit goed kunt managen.

 

Maak het bespreekbaar

Terug naar kantoor, veel medewerkers staan er niet om te springen. Iedereen denkt er anders over, de een heeft een betere concentratie thuis, de ander werkt juist beter op de zaak. Het betrokken houden van je medewerkers wordt in deze tijd alsmaar belangrijker. Het is belangrijk om met hen in gesprek te gaan over wat voor hen het beste werkt. Daarbij is het goed om in het achterhoofd te houden wat het beste is voor de organisatie, past thuis werken bij jouw team of eigenlijk niet? Allemaal aspecten die je mee moet rekenen. Maak het bespreekbaar als leidinggevende en pak het voortouw. Je wilt immers dat het personeel zich gehoord en begrepen voelt.

Beweeg regelmatig

Thuis was er niemand die zag of jij 40 rondjes om de keukentafel liep tijdens een telefoongesprek. Ook even tussendoor de vaatwasser aanzetten of een wasje doen was erg populair tijdens het thuiswerken. Al met al waren medewerkers thuis veel meer in beweging dan thuis. Uit onderzoek blijkt ook dat dit juist goed is voor de werkzaamheden die je doet. Het zorgt namelijk voor een frisse blik en betere concentratie. Zorg er voor dat medewerkers op kantoor hier ook de ruimte voor krijgen. Af en toe een rondje wandelen om je hoofd leeg te maken moet kunnen, maar maak hier wel duidelijke afspraken over.

Teambuilding

Zorg ervoor dat collega’s het weer leuk krijgen met elkaar. Veel bedrijven hebben in coronatijd nieuwe medewerkers aangenomen die hun collega’s nauwelijks in het echt hebben gezien. Ook zullen er verschillende medewerkers afscheid hebben genomen van het bedrijf. Al met al, er kunnen heel wat veranderingen zijn voortgekomen uit deze coronatijd. Des te belangrijker om aan een gezond stukje teambuilding te werken.

Gelukkig lijkt de pandemie bijna voorbij en mogen we elkaar weer als vanouds begroeten. Hoe je de terugkomst in jouw bedrijf het beste kunt managen zal voor elk bedrijf anders zijn. Zolang alles bespreekbaar wordt gemaakt en collega’s het naar hun zin hebben komen we al een heel eind! Communiceren met medewerkers lastig? In dit artikel bespreken we hoe je effectief kunt communiceren met jouw medewerkers.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.