Bij een nieuw jaar horen uiteraard jaardoelen. Deze bepalen je horizon en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Om die horizon te bereiken stellen wij kwartaalprioriteiten, ook wel rocks genoemd. Met deze prioriteiten bepaal je de rode draad per kwartaal om uiteindelijk de eindstreep te bereiken.

Ieder team bepaalt eigen rocks en deelt deze met andere teams. Zo ontstaat er sympathie voor elkaar en is het duidelijk waar iedereen aan werkt en hoe dit elkaar uiteindelijk versterkt. Zo werk je samen naar dat organisatie brede jaardoel toe.

Drie tot vijf rocks

Elk kwartaal formuleer je per team drie tot vijf rocks. Rocks brengen je dichter bij het hoofddoel en vormen een houvast en structuur in projecten. Het kunnen zaken zijn die juist opgelost moeten worden of zaken die nog gecreëerd moeten worden.

Het belangrijkste is dat ze gaan over ‘werken aan je bedrijf’ in plaats van ‘werken in je bedrijf’. Het gaat om verandering en vernieuwing, écht het verschil maken en vooral dingen afronden om dichterbij dat ene doel te komen.

Meten is weten

Bij doelen of prioriteiten stellen is het áltijd belangrijk om deze meetbaar te maken. Smart, noemen we dit ook wel. Zeg bijvoorbeeld niet ‘Meer leads verzamelen’ of ‘Nieuwe medewerkers aannemen’, want wanneer is je doel dan bereikt?

Er moet een fles champagne opengetrokken kunnen worden of een andere beloning tegenover kunnen staan. Daarvoor moet een doel meetbaar zijn. Voorbeelden van een goede rock zijn bijvoorbeeld:

  • Drie nieuwe medewerkers aannemen
  • CTR verhogen van 1,1% naar 1,4%
  • Drie branche specifieke productpagina’s publiceren

Vaak verdelen wij de rocks over drie hoofdonderdelen. Bijvoorbeeld website, leads en positionering. Hieronder hang je dan verschillende rocks welke daartoe betrekking hebben. Zo creëer je duidelijkheid en structuur.

Creëer verantwoordelijkheid

Achter iedere rock hang je een eigenaar. Iemand die zijn/ haar verantwoordelijkheid neemt om er alles aan te doen om de rock te voltooien. Dit is altijd iemand binnen je eigen team, iemand die of taken op zich neemt of deze verdeeld.

Zo is de kans het grootst dat er realistische rocks worden geformuleerd en behaald. Wat worden jullie jaardoelen én prioriteiten dit kwartaal? Wat het dan ook mag zijn, heel veel succes.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.