In een artikel van Frankwatching wordt toegelicht dat focus op het behouden van medewerkers alsmaar belangrijker wordt. Natuurlijk geeft een salarisverhoging, extra thuiswerkdag en een training een boost, maar hen faciliteren is volgens hen én ons de key. Zo kan je echt aan hun verwachtingen en behoeften voldoen.

Waarom is faciliteren zo belangrijk?

Als werkgever waardeer je jouw medewerkers om hun kennen en kunnen. Je wil hun tijd respecteren en zorgen dat zij optimaal tot bloei komen/ blijven. Dit vergroot hun werkgeluk en productiviteit, wat voor jou natuurlijk ook veel voordelen heeft.

Om erachter te komen wat jouw medewerkers nodig hebben, is het belangrijk om de dialoog aan te gaan. Mensen vertellen graag over wat zij doen; vaak met trots, plezier en eventuele frustraties of wensen. Wees niet bang voor deze frustraties of wensen, juist deze informatie geeft jou als organisatie veel handvaten om het verschil te maken.

Ken de verschillen en houd hier rekening mee

Organisaties kennen vaak veel verschillende medewerkers. Het is een absolute no-go  om hen over één kam te scheren. Een vrachtwagenchauffeur is niet te vergelijken met een receptioniste en een schoonmaker niet met een orderpicker.

Het is dan ook belangrijk om eerst na te gaan welk type medewerkers er binnen jouw organisatie aanwezig zijn. Stap twee is de dialoog aangaan met al deze type medewerkers. Zo pas je jouw informatievoorzieningen en verdere faciliteiten daarop aan.

Wij schreven een artikel om je hierbij te helpen: Welke type medewerkers vallen onder jouw organisatie? Identificeer en leer!

Hulpmiddelen bij hybride werken volgens Frankwatching

Frankwatching benoemd in hun artikel belangrijke aspecten om dagelijks (samen)werken praktisch te organiseren. Wij gaan op een aantal van deze aspecten in vanuit onze ervaringen met én zonder app:

1 | Inkomende berichten: veel organisaties maken nog gebruik van WhatsApp, maar is dat wel de juiste weg? In onze ogen is WhatsApp niet de juiste optie om écht belangrijke informatie te delen. Vaak wordt een groepsapp al snel een plek om memes te delen en elkaar te feliciteren.

WhatsApp of geen Whatsapp, het is altijd goed om regelmatig na te gaan of je nog wel de juiste middelen gebruikt. Heb je al eens gedacht aan een app? Het heeft veel voordelen, maar zoals veel dingen natuurlijk ook zijn nadelen. Wij schreven een artikel om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes: Deze interne communicatiesoftware past bij jouw organisatie.

2 | Rijke en arme media: onder rijke en arme media verstaan we de lading van een communicatievorm. Zo is een bericht binnen Teams een stuk armer dan een persoonlijke videoboodschap.

Rijke en arme media valt altijd samen binnen een organisatie. Het belangrijkste is om na te gaan wanneer je arme en wanneer je rijke media inzet. Door hier bewuste keuzes in te maken, zullen belangrijke berichten áltijd beter aankomen en opgenomen worden dan snelle mededelingen. Super belangrijk!

3 | Rust en ontspanning: medewerkers behouden heeft ook alles te maken met de juiste werk-/ privébalans. De reden van een (tijdelijk) vertrek is namelijk niet altijd een nieuwe baan of pensioen. Het verzuim wordt ook alsmaar groter. Daarom staat ook in 2023 het welzijn centraal. Zorg dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen als zij ergens mee zitten (desnoods anoniem).

Om het welzijn te bewaken en stimuleren adviseren wij vaak om een bouwsteen ‘vitaliteit’ toe te voegen in de app. Hierin deel je bijvoorbeeld oefeningen voor je houding, leuke recepten, tips/ challenges voor een gezonder leven of wat dan ook. Zo laat je zien dat je hen stimuleert en graag meedenkt.

4 | Notities en documenten: een document voor dit, een formulier voor dat, veel medewerkers worden er gek van. Vaak is het niet mogelijk om hiervan iets te schrappen, we hebben nou eenmaal te maken met protocollen. Zoals de belastingdienst zou zeggen: ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’

Door alle formulieren, protocollen en documenten te bundelen in één app maak je het zeker makkelijker. Niet alleen voor medewerkers, maar ook voor jezelf.

Medewerkers faciliteren kost tijd, energie en moeite. Maar geloof ons, het betaald zich allemaal terug. Het zorgt voor een lager verzuim, een hogere productiviteit én betrokkenheid. Een mooi doel voor komend jaar.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.