Je hebt goede medewerkers in dienst en die wil je, onder andere gezien de krapte op de arbeidsmarkt, natuurlijk behouden! Daarom besteden steeds meer bedrijven in de voedselproductie en groothandel sector meer aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Dit concept richt zich op het creëren van een werkomgeving die niet alleen gericht is op het behouden van werkgelegenheid, maar ook op het bevorderen van de gezondheid, ontwikkeling en tevredenheid van werknemers gedurende hun gehele loopbaan. In dit blogartikel bespreken we vier belangrijke aspecten van duurzame inzetbaarheid en lichten we toe hoe jij dit kunt toepassen in jouw organisatie.
Wat betekent duurzame inzetbaarheid in de voedselproductie en groothandel?
Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over efficiënte productielijnen of energiezuinige processen. Het draait om het bevorderen van de ontwikkeling, tevredenheid, veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers.
1 op de 4 ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie heeft nu al te maken met personeelstekort. Daarbij zal de strijd om gekwalificeerd personeel de komende jaren alleen maar toenemen. Hierdoor is het behouden en ontwikkelen van medewerkers belangrijker dan ooit. Duurzame inzetbaarheid is geen luxe meer, maar een noodzaak in de voedselproductie en groothandel.
De vier pijlers van duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven werken. Dit vraagt om een proactieve benadering waarbij werkgevers investeren in hun personeel. Om werknemers langdurig en gemotiveerd inzetbaar te houden, zijn er vier pijlers die centraal staan:
- Gezondheid en vitaliteit: Het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid van werknemers.
- Opleiding en ontwikkeling: Het stimuleren van bijscholing en training om medewerkers toekomstbestendig te maken.
- Werk-privébalans: Het ondersteunen van een gezonde balans tussen werk en privé.
- Veilig aan het werk: Het waarborgen van een veilige werkomgeving.
Hieronder gaan we dieper in op deze vier pijlers en hoe je ze kunt toepassen binnen jouw organisatie.
1. Gezondheid en vitaliteit
De eerste pijler van duurzame inzetbaarheid is het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Door hier meer aandacht aan te besteden, investeer je niet alleen in het welzijn van personeel, maar ook in het succes van de organisatie. Het doel is om een werkomgeving te creëren die het welzijn van werknemers ondersteunt, zelfs in een sector waar fysiek zwaar werk en ploegendiensten veel voorkomen.
Om het welzijn van werknemers te bevorderen kun je verschillende maatregelen nemen. Zo kun je investeren in ergonomische werkplekken, zoals goed instelbare werktafels en ondersteunende schoenen. Introduceer voorlichtingen over stressmanagement en gezonde voedingskeuzes, deel bewegingsoefeningen en stel gezonde maaltijden of snacks beschikbaar in de kantine. Deze verbeteringen dragen bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van medewerkers.
2. Opleiding en ontwikkeling
Goed opgeleide medewerkers zijn steeds moeilijker te vinden, en daarom nog belangrijker om binnen te houden. Met de voortdurende technologische ontwikkelingen in de voedselproductie en logistiek is het essentieel dat werknemers over de juiste vaardigheden en kennis blijven beschikken. Het aanbieden van bijscholing, trainingen en certificeringen is daarom van groot belang om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Moedig medewerkers aan deze kansen te benutten om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dit verhoogt niet alleen hun motivatie en werkplezier, maar ook de algehele productiviteit en kwaliteit binnen de organisatie
3. Werk-privébalans
Een aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien, is de balans tussen werk en privé. In een sector waar ploegendiensten en seizoenspieken veelvoorkomend zijn, kan het aanbieden van flexibele werkregelingen en het ondersteunen van een goede werk-privébalans de tevredenheid van werknemers verhogen. Een gezonde balans draagt bij aan een lager ziekteverzuim en een hogere medewerkerstevredenheid.
4. Veilig aan het werk
Veiligheid is een essentieel onderdeel van werken in de voedselproductie en groothandel. Personeel werkt met machines, transportmiddelen en soms gevaarlijke stoffen. Daarom is het belangrijk dat werkplekken veilig zijn en dat iedereen zich ervan bewust is hoe belangrijk veilig werken is. Dit doe je door duidelijke regels, protocollen en processen op te stellen die altijd voor iedereen beschikbaar zijn. Regelmatige veiligheidsinstructies en trainingen kunnen het risico op ongelukken aanzienlijk verminderen. Het waarborgen hiervan vergt tijd, maar met deze investering verhoog je de continuïteit en productiviteit binnen de organisatie.
Deze vier pijlers dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid van jouw personeel. In een tijd waarbij het behouden van personeel belangrijker is geworden dan het binnenhalen van nieuw personeel is relevantie cruciaal. Hoe je dit aanpakt? Dat lees je in ons blogartikel: hoe blijf je relevant voor jouw personeel?
Duurzame inzetbaarheid met een eigen app
Het verbeteren van en bijdragen aan de vitaliteit, scholing, werk-privébalans en een veilige werkplek van personeel brengt veel vragen met zich mee. Hoe breng je medewerkers op de hoogte van alle mogelijkheden? Hoe communiceer je nieuwe scholingsmogelijkheden met personeel? Het op de juiste manier communiceren van de mogelijkheden is misschien wel net zo belangrijk als het aanbieden van de mogelijkheden. Het zou zonde zijn als je als werkgever verschillende mooie initiatieven aanbiedt, maar je personeel hier geen gebruik van maakt omdat ze het niet weten. Hoe bereik je dan iedereen wanneer zij op verschillende locaties en werktijden werken?
Daar heeft Business Apps dé ideale oplossing voor. Met een eigen app communiceer en informeer je alle medewerkers vanuit één centraal platform, ongeacht hun locatie, werktijden, device en (moeder)taal. Benieuwd naar wat een eigen app van Business Apps voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk hier alle mogelijkheden.
Wil je weten hoe andere bedrijven deze uitdagingen aangaan? Lees dan het interview met zuivelproductiebedrijf Lekkerkerker Group en ontdek hoe zijn aan de slag zijn gegaan met medewerkersbetrokkenheid, communicatie en veiligheid.
Lees meer