In 2019 waren er zo’n 1,4 miljoen vrijwilligers actief in de zorg en/of welzijnssector. Daarvan doen ongeveer 900.000 vrijwilligers structureel vrijwilligerswerk. Aanstaande woensdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op deze landelijke dag worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Organisaties en gemeentes laten hun waardering blijken met verschillende initiatieven.

Welke initiatieven zijn er op de Nationale Vrijwilligersdag?

Elk jaar worden er op deze dag vrijwilligers door hun gemeente gehuldigd of ontvangen ze een onderscheiding. Zo organiseert Gemeente Helmond samen met de organisatie Vrijwilligerswerk Helmond elk jaar een feestelijke waarderingsactie. De Kiosk op de Markt werd omgetoverd tot ‘Ster-locatie’ zodat iedereen in Helmond kon zien dat vrijwilligerswerk wordt gewaardeerd. Verder opende de burgemeester deze actie feestelijk en ging ze in gesprek met vrijwilligers.

Waardering voor vrijwilligers

Door structurele veranderingen in de zorg wordt de inzet van vrijwilligers steeds waardevoller. Daarom is waardering laten blijken aan je vrijwilligers is erg belangrijk. Wanneer je je waardering laat blijken, zullen vrijwilligers zich meer betrokken gaan voelen met de organisatie. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan de samenwerking tussen de organisatie en vrijwilligers.

Ook organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje op deze bijzondere dag. Zo delen verschillende organisaties verhalen van de vrijwilligers waarom ze vrijwilligerswerk doen én waarom ze het zo leuk vinden om te doen. Daarnaast wordt er op de werkvloer een moment genomen waarbij de vrijwilligers in het zonnetje worden gezet met een lekker stuk gebak. Ben jij benieuwd wat jij als organisatie kan doen om je vrijwilligers in het zonnetje kan zetten tijden de Nationale Vrijwilligersdag? Wij delen een aantal leuke ideeën met je:

  • Trakteer je vrijwilligers op iets lekkers: de Nationale Vrijwilligersdag is natuurlijk een feest en daarbij hoort iets lekkers. Neem een moment om je vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en trakteer ze op een lekker stukje gebak.
  • Stuur je vrijwilligers een presentje: het is altijd leuk om een presentje te ontvangen. Stuur een kaartje met een klein presentje naar je vrijwilligers om waardering naar ze te laten blijken. Een leuk presentje kan bijvoorbeeld een lekker doosje chocola of bonbons zijn of een cadeaubon voor een lokale lunchroom, winkel of uitje.
  • Organiseer een uitje: je kunt het ook groots uitpakken en een dagje uit organiseren. Ga met alle vrijwilligers op pad én leer elkaar ook beter kennen. Dit helpt ook bij het verbinden van je vrijwilligers onderling.
  • Deel je waardering: deel leuke foto’s van je vrijwilligers met quotes waarom zij het vrijwilligerswerk zo leuk vinden op je social media kanalen of in je nieuwsbrief. Daarnaast kun je ook bewoners vragen of ze een specifieke vrijwilliger in het zonnetje willen zetten om dit ook te delen.

Ben jij benieuwd hoe je met de inzet van vrijwilligers de zorg kan ‘ontzorgen’? Lees dan hier het blogartikel dat we hierover hebben geschreven!

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.